12.7.11

δυσκολα τα πραγματα

Εδώ που φτάσαμε, είμαστε στη φάση που η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο σε ποια τιμή θα μας “αγοράσουν”, μαζί με μέρος του χρέους μας, προκειμένου να συνεχίσουμε να είμαστε στην ευρωζώνη.
Εν τω μεταξύ η παράταση αυτής της κατάστασης συντηρεί την αβεβαιότητα διεθνώς κάτι που δεν συμφέρει γι αυτό και υπάρχουν πιέσεις για να δοθεί γρήγορα λύση. Στην ουσία λένε(..για μας) ή αγοράστε τους(μαζί με μέρος του χρέους) ή διώξτε τους, για να τελειώνουμε. Η λύση που λογικά θα πρέπει να επικρατήσει είναι η πρώτη, πιέζουν όμως για χαμηλότερες τιμές.
Η πρώτη επιλογή σημαίνει ότι η Ευρώπη θα προχωρήσει και σε λύσεις ενοποίησης, που στη σημερινή φάση τουλάχιστον, θα συνοδευτούν και με μέτρα κάποιου ελέγχου της ασυδοσίας των αγορών, που αποδείχθηκε ότι δρουν ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικά.
Δύο νέοι πόλοι ισχύος ανεβαίνουν μετά τη διαφαινόμενη αναδίπλωση των ΗΠΑ. Η Ευρώπη, με κύρια οικονομική δύναμη την Γερμανία απο τη μία και η Κίνα απο την άλλη, που είναι εδώ και καιρό σε φάση οικονομικής επέλασης. Η Ρωσία έχει δείξει εδώ και καιρό ότι έχει επιλέξει τη συμμαχία κυρίως με την Ευρώπη σ' αυτόν τον ανταγωνισμό.
Στα πλαίσια αυτού του ανταγωνισμού γίνονται και οι αναδιαρθρώσεις του καπιταλισμού στην Ευρώπη. Αναδιαρθρώσεις που με βάση τους συσχετισμούς δύναμης έχουν την σφραγίδα του πιο ισχυρού, σε ότι τουλάχιστον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και το κοινωνικό κράτος, μεταφέροντας τις συνέπειες της αναδιάρθρωσης κυρίως στους ασθενέστερους. Σε χώρες σαν την Ελλάδα, με αντιπαραγωγικές και στρεβλές δομές, η αναδιάρθρωση παίρνει πολύ πιο επώδυνο χαρακτήρα.
Σ' αυτόν τον ανταγωνισμό θα κριθούν και οι δημοκρατικές κατακτήσεις, οι μορφές της Δημοκρατίας. Ο πειρασμός για περιορισμούς στα δημοκρατικά δικαιώματα, για αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι οικονομίες, θα είναι μεγάλος. Οι κατακτήσεις της κληρονομιάς του Διαφωτισμού μπορεί να μπουν και πάλι σε δοκιμασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: