14.1.12

Ο Πικασο και το αψεντι

Pablo Picasso(1881-1973). Το πορτρέτο του Angel Fernandez de Soto. 1903. Στις 23 Ιουνίου 2010, ο πίνακας πουλήθηκε σε δημοπρασία για 34,7 εκατ. λίρες και βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή.
Είναι ένα από τα έργα της  μπλε περιόδου του Πικάσο,(1901-1904), που ζωγραφίζει σε τόνους του μπλε και του πράσινου, μετά την αυτοκτονία του φίλου του Κάρλος Κασαχέμας τον Φεβρουάριο του 1901.
Εδώ απεικονίζεται ένας νεαρός γλεντζές Ισπανός καλλιτέχνης, από την παρέα του Πικάσο, σε ένα μπαρ, με την πίπα στο ένα χέρι και το ποτήρι με το αψέντι μπροστά του. 
Το αψέντι ήταν ένα ποτό που έβγαινε με απόσταξη από ένα αρωματικό ποώδες φυτό την αψιθιά, με πράσινη απόχρωση, πολύ δυνατό, τόσο που δεν πινότανε σκέτο και έκανε θραύση όλο τον  19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα, έχοντας εκτοπίσει όλα τα άλλα ποτά. Στο Παρίσι ήταν το κατ' εξοχήν ποτό στους καλλιτεχνικούς κύκλους και απεικονίζεται στους πίνακες πολλών ζωγράφων.



Pablo Picasso. Τhe Absinthe Drinker. Φθινόπωρο του 1901 στο Παρίσι.
Μια γυναίκα σε ένα μπαρ, πίνοντας αψέντι.
Η μοναξιά, η απομόνωση και το κενό, η τραγωδία της ζωής, ένα θέμα προσφιλές στους Γάλλους καλλιτέχνες της εποχής, που διατρέχει και όλο το έργο του Πικάσο.
Ο πίνακας βρίσκεται στο Ερμιτάζ στην Αγ. Πετρούπολη (Ρωσία).

(Στο πίσω μέρος του πίνακα βρίσκεται το κεφάλι μιας γυναίκας σκεπασμένο με μπλε και κίτρινο χρώμα, που μάλλον δεν του άρεσε και ζωγράφισε στη συνέχεια αυτό).

Δεν υπάρχουν σχόλια: