20.7.11

Claude Monet. Impression. Soleil Levant

Ανατολή(Soleil Levant). Ένας απο τους πίνακες του Claude Monet(1840-1926) μιας σειράς τοπίων με τίτλο Impressions, που έγινε το 1872.
Το 1874 τριάντα καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι Claude Mone, Paul Cezanne, Berthe Morisot, Edgar Degas, εκθέτουν τα έργα τους στο εργαστήριο του φωτογράφου Nadar στο Παρίσι. Σχολιάστηκαν αρνητικά απο τον κριτικό Louis Leroy ο οποίος θεώρησε τα έργα τους πολύ ατελή και πρόχειρα και τους αποκάλεσε ειρωνικά ιμπρεσιονιστές, από τον τίτλο του έργου του Monet, όρο όμως που σταδιακά αποδέχθηκαν και οι ίδιοι.
Στην εμφάνιση του ιμπρεσιονισμού έπαιξε καθοριστικό ρόλο η ανακάλυψη της φωτογραφίας η οποία άλλαζε αποφασιστικά τα δεδομένα στις εικαστικές τέχνες. Απο την μια επηρεάστηκαν από αυτή στην "αιχμαλωσία" της στιγμής, μιας και το φυσικό τοπίο αλλάζει συνεχώς χρώματα και εντυπώσεις  και απο την άλλη έπρεπε να δώσουν κάτι διαφορετικό, πέρα απο αυτή, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους της εικαστικής εμπειρίας από τον ζωγράφο στον θεατή και στο πως θα προσλάβει την εικόνα.
Ο πίνακας βρίσκεται στο Μουσείο Marmottan Monet στο Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: