12.1.12

Bal du moulin de la Galette. Πικάσο, Ρενουάρ

Pablo Picasso(1881-1973). Le moulin de la Galette. 1901. Βρίσκεται στο Solomon R. Guggenheim Museum, στη Ν. Υόρκη.
Ο Πικάσο βρέθηκε στο Παρίσι, το 1900,  που εκείνη την περίοδο ήταν το κέντρο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας και των διαφορετικών τεχνοτροπιών όλου του κόσμου. Ζωγραφίζει αυτόν τον πίνακα, σε ηλικία 19 χρονών, που τον καθιερώνει στο πάνθεον της Γαλλικής ζωγραφικής. Ήδη ήταν γνωστός ζωγράφος στη Βαρκελώνη με φήμη που είχε φτάσει στο Παρίσι, σαν ο νέος Γκόγια.
Το Μουλέν ντε λα Γκαλέτ ήταν ένα λαϊκό κέντρο διασκέδασης, σε έναν παλιό ανεμόμυλο που τον απεικονίζει σε πίνακές του και ο Βαν Γκογκ, στον λόφο της Μονπάρτης στο Παρίσι. 
Ο Πικάσο παρουσιάζει τον ηδονισμό της Παρισινής νυκτερινής ζωής, ένα θέμα ιδιαίτερα προσφιλές εκείνη την περίοδο. Τα έντονα χρώματα και οι φωτισμοί, σε αντίθεση με το σκοτάδι, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μυστηριώδη και ίσως κάπως επικίνδυνη με την κυριαρχία των σκιών της νύχτας.
Ο Πικάσο έκανε αυτόν τον πίνακα σαν πρόκληση σε έναν αντίστοιχο πίνακα του Ρενουάρ αλλά και σαν πρόκληση στους ιμπρεσιονιστές για να δείξει τα αντι-ιμπρεσιονιστικά του αισθήματα.
(Ο Πικάσο είχε πάει στο Παρίσι ακολουθούμενος από τον φίλο του Κάρλος Κασαχέμας, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 1901  αυτοκτονεί με μια σφαίρα στον κρόταφο, επειδή τον απέρριψε με περιφρονητικό τρόπο η γυναίκα που απεικονίζει ο Πικάσο στην άκρη αριστερά του πίνακα. Ο Πικάσο είχε ενοχές για την αυτοκτονία του φίλου του, τον οποίον απεικόνισε, νεκρό πια, σε πολλούς πίνακες του, περνώντας στην "μπλέ", πιο συναισθηματική, μελαγχολική περίοδο).

Pierre- Auguste Renoir(1841-1919). Χορός στον ίδιο χώρο, στο Μουλέν ντε λα Γκαλέτ, 25 χρόνια πριν. 1876.
Εδώ σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσιάζει ο Πικάσο, έχουμε μια ξένοιαστη ατμόσφαιρα κυριακάτικης εκδρομής, με οικογενειακό χαρακτήρα, που λούζεται στο φως της ημέρας, σε αντίθεση με τις σκιές, το σκοτάδι και τις αμφιλεγόμενες μορφές του Πικάσο.
Ο πίνακας βρίσκεται στο Musee d' Orsay στο Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: